Barion Pixel

Hírcsatorna 2024. 2. lapszám

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség több mint 20 éve megjelenő szakmai lapjának, a Hírcsatorna periodika 2024. 2. lapszámának elektronikus változata elérhető a képre kattintva, illetve letölthető pdf dokumentumként az oldal alján (Nagyméretű fájl!).

Kedves Olvasók!

A most megjelenő Hírcsatorna címe „ A víznek értéke van! És ára?”

Nem véletlenül!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az agglomerációs vízválság kérdése, mely érinti a lakosságot, az önkormányzatokat, vízi közmű társaságokat és nem utolsó sorban a kormányokat. Cél az egészséges vízellátás biztosítása, a szennyvizek elvezetése, tisztítása.

Ehhez szükséges, hogy a legfontosabb természeti kincsünk: a víz, rendelkezésre álljon és jusson pénz arra, hogy a felhasználókhoz eljusson.

A bevezető cikk arról szól, hogy „a víz önmagában alapvető szükséglet, de a víz konkrét felhasználása megváltoztatja annak gazdasági besorolását”.

A magyarországi vizes-szennyvizes műtárgyak átfogó rekonstrukciója a jövőben elkerülhetetlen lesz és az” üzemen kívüli műtárgyak további felhasználása” jó példa arra, hogyan lehet hasznosítani a „régit” a szennyvíztisztító telepek bővítése során.

Továbbra is fontos téma a szennyvíztisztítás negyedik fokozata, különösen a gyógyszerfogyasztásunk tükrében.

A következő három cikkben a 2024.évi Dulovics Szimpózium három díjazott dolgozatát olvashatjuk.

Ezúton is gratulálunk a Szerzőknek.

Folytatva azt a gondolatot, hogy az anyagi forrásokban szegényes időszakban felértékelődnek az  „ önköltség csökkentő beruházások ”, a teljesség igénye nélkül találunk példákat a csőrekonstrukció területén.

A vízügyi állami szervek elsődlegesen közfeladatokat látnak el a vízkincs megőrzése érdekében, ebből adódóan finanszírozásuk állami költségvetésből történik. Sajnos a működésük fenntartásához szükséges, egyéb tevékenység folytatása is, ami időnként összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet.

Az Ágazati és Nemzetközi hírek rovatunk is gazdag kínálattal jelentkezik:
-MHT Vitális díj
-2023. évi Környezeti Díj
-IWA Konferencia Budapest-szeptember
-IFAT- München –kiállítói részvétel

Befejezésként a mindig aktuális téma „mit nevezünk megújuló energiának?”

Reméljük ezzel a számunkkal is sikerült érdekes szakmai információkat összegyűjteni az Olvasóink számára.

Mindenkinek kellemes pihenést és nyaralást kívánok a Szerkesztő Bizottság nevében.

Dr.Papp Mária

főszerkesztő

Letölthető PDF fájl 2024/2 szám ITT

Online kiadvány: Hircsatorna-2024-II

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba