Barion Pixel

Adaptív szenzorikán alapuló tisztítási eljárás kutatása az élelmiszeriparban_RáczL

Az élelmiszeripari alapanyagok és kész­termékek szállítása rendkívül kényes, nagy odafigyelést igénylő feladat, mivel a szállítás során ugyanolyan szigorú higiéniai követel­ményeknek kell megfelelni, mint az élelmi­szerek előállítása során. Külön kihívást jelent a folyékony élelmiszeripari anyagok mozga­tásában, hogy ezeket az anyagokat jellemző­en nem dedikált tartályautóban szállítják (azaz pl. isocukrot csak cukrot szállító tartályban), hanem folyamatosan váltogatják a szállított anyagokat (pl. cukor után olajat, majd cso­koládét). Mindezek miatt ezeket a tartályokat két szállítás között tisztítani, kezelni kell. Ez a kezelés az előáru leeresztését, a tartály bel­ső átvizsgálását, mosását és szárítását foglalja magába. A kezelés leginkább energiaigényes része a mosás, melynek korszerűsítésével je­lentős mennyiségű energiát, vizet, mosószert lehet megtakarítani és a kezelés környezeti terhelését csökkenteni.

A Szelence Ipari Megoldások Kft 2019-ben kutatási projektbe kezdett annak érdeké­ben, hogy a modern tartálytisztás világszerte egységesen alkalmazott folyamatát tovább­fejlessze. A projekt a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 „Vállalatok K+F+I tevékenységének támoga­tása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson támogatást nyert el a „Új, adaptív kezelési eljárás kidolgozása és meg­valósítása élelmiszeripari tartályok tisztítására” projektnév alatt.

A kutatási és az azt követő technológia- és folyamatfejlesztési tevékenység célja az volt, hogy az általánosan alkalmazott statikus mo­sási technológiákat a projekt keretében el­végzett tudományos kutatások eredményeit alkalmazva átalakítsa dinamikus, adaptív mo­sási folyamattá.

Kapcsolódó anyagok

Adatok:

Cím:Adaptív szenzorikán alapuló tisztítási eljárás kutatása az élelmiszeriparban
Szerző:Rácz László
Dátum:2024.03.15.
Típus:Tanulmány, cikk
TémakörEgyéb
Rendezvény:Hírcsatorna 2024/1

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba