MASZESZ

Eredményeink

A MaSzeSz 2020. évi tevékenységével hűen bizonyította, hogy a minden szinten nehézségeket okozó pandémiás helyzet ellenére is az élet és a víziközmű szolgáltatás nem állhat meg, s így a szakmai érdekképviselet sem szünetelhet. Szervezetünk elhivatottságát és innovációs képességét mutatja, hogy a személyes jelenléttel megrendezett rendezvényeket követően az év második felében az online térben is képesek voltunk a magas színvonalú ágazati képviseletre.

 

A legjelentősebb szakmai rendezvények, aktivitások 2020. év során:

 2020. évi események

 

 

A legjelentősebb szakmai aktivitásaink:
• Országos Vízérték Konferencia, rendezvények és online webináriumok
• Hazai és nemzetközi szakmai együttműködések és megjelenések
• VÍZÉRTÉK társadalmi szemlélformáló kommunikációs stratégia
• MaSzeSz Junior Tagozat
• Hírcsatorna magazin és Vízipari Különszám

 


ORSZÁGOS KONFERENCIA, WEBINÁRIUMOK, RENDEZVÉNYEK

 

A szemléletváltás küszöbén - MaSzeSz Országos VÍZÉRTÉK és Digitális Vízgazdálkodási Konferencia
Köztársasági Elnök úr fővédnökségével és köszöntő előadásával a MaSzeSz 2020. december 2-3-án széleskörű szakmai és társadalmi részvétellel megrendezett országos konferenciája a települési viziközmű szolgáltatás alapját képező vízkészlet, a tisztítást és szállítást szolgáló infrastruktúra, valamint annak működtetését biztosító humántőke értékének fenntartására és fejlesztésére fókuszált.
Az országos konferencia központjában 7 panelbeszélgetéssel, 30 előadóval és több mint 400 online konferenciarésztvevővel a fenntartható víziközmű szolgáltatás valódi értéke, a tudásalapú gazdálkodás, a kis- és nagytelepüléseken jelentkező költségek nagymértékű különbségének csökkentése, a vízszolgáltatás értékének, társadalmi elismertségének növelése, a hazai vízipar nemzetközi értéke, a települési vízgazdálkodás digitális adat és információ vezérelt alapokra helyezése, és a jövő szakemberei álltak.
Áder János Köztársasági Elnök úr köszöntő előadásában hat kérdést intézett a konferenciához, melyre a MaSzeSz megfogalmazta a válaszokat, és megküldte azokat a köztársasági elnök úrnak.
A két nap során megosztott tudást, a megfogalmazott szakmai üzeneteteket a Szövetség a fenntartható vízgazdálkodás motorjaként viszi tovább a jövőben is.

 

A konferencia visszanézhető a MaSzeSz Youtube csatornáján.

 

 konferencia  konferencia DSC7760ader

 

 konferencia DSC7745  konferenciaDSC7858Viziközmű infrastruktúra az egészségmegtartás láthatatlan pillére - EU-s kitekintés, hazai állapotok
2020-ban az EWA EU-szintű kutatást végzett a „Víziközmű vagyongazdálkodás 2020. évi felülvizsgálata” témakörében. A sikeres és aktív nemzetközi részvétellel megvalósult kutatás és konzultáció eredményeit a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség „Viziközmű infrastruktúra az egészségmegtartás láthatatlan pillére - EU-s kitekintés, hazai állapotok” címmel megrendezett május 27-ei webináriumán ismertette és vitatta meg a hazai érintettekkel. Az eseményen áttekintettük a vízszolgáltatással összefüggő vagyongazdálkodás hazai kérdéseit is.

 

Viziközmű webinarium 2

 

A 2020. évi pandémiás krízis tapasztalatai a víziközmű ágazatban
A COVID-19 járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben jól helyt állt a szakma, de gondolni kell arra, hogy ilyen szituációk még elfordulhatnak! Az eddigi tapasztalatok alapján mire kell felkészülni? Mit kellene jobban csinálni? Másként kell tervezni? Más módon kell az anyagot beszerezni? Másként kell üzemeltetni? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a MaSzeSz ingyenes webináriuma.

 

Pandémiás webinárium 1

 

A digitális települési vízgazdálkodás műszaki és finanszírozási adaptálása Magyarországra webináriumsorozat
A sorozat első webináriuma november 06-án a globális folyamatoktól kezdve végig vezette a hallgatókat a digitális vízgazdálkodás fejlődésének útján, egészen a hazai jó gyakorlatokig. A MaSzeSz november 12-én, a sorozat második részében, a „WEB2: Az üzemeltetői igények, finanszírozási lehetőségek és szállító kapacitások bemutatása” című webináriuma keretében hidat épített az igények és a lehetőségek között!

A webinárium sorozat ITT visszanézhető.

 

Digital water webinarium

 


HAZAI ÉS NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÉS MEGJELENÉSEK

Az ágazattal kapcsolatos tudástranszfer, érdekképviselet és szemléletformálás nem állhat meg a települési vízgazdálkodás szakembereinek körénél, de széleskörű szakmai érdekképviseleti tevékenységeinkkel itthon és határon (kontinenseken) túl is figyelemreméltó munkát végeztünk. Ezek közül kiemelkedők a következő rendezvények, és előadói részvételek:

IFAT konferencia (szeptember 8-10.)
A víziközmű vagyongazdálkodás kihívásai, szolidaritási kényszerek és készségek címmel szakmai előadással vettünk részt a digitális IFAT konferencián
Aquathon Ifjúsági Innovációs Verseny – Kékbolygó Klímavédelmi Alapítvány (szeptember 9.)
Mentorként, előadóként, zsűritagként vettünk részt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány fenntartható vízvédelmi versenyén. Interjú Sinka Attilával a verseny kapcsán megtekintés>>
4. ASEM Water konferencia (november 26-27.)
A MaSzeSz a rendezvény társszervezőjeként aktívan részt vett az előkészítésben, emellett szakmai előadóként is jelentős szerepet vállalt plenáris üléseken.

 

 

MASZESZ JUNIOR TAGOZAT

Kiemelt fontossággal fordulunk az ágazat jövő szakembergárdája irányába, junior korosztály felé, a MaSzeSz Junior Tagozata (JurTa) 2020-ban már aktívan működött:
• Dulovics Junior Szimpózium (március 5-6.)
• Online előadássorozat: Erőművi vizek kezelése - kölcsönhatásuk a környezettel (november 10.)
• Elnökségi tisztújító választás
• Csapatépítő kirándulás

 

  

Dulovics Junior Szimpózium és Osztrák-magyar nemzetközi workshop
Március 5-én 13 magas színvonalú előadást hallhattunk tehetséges fiatal kollégáktól, négy szekcióba sorolva (Szennyvíztisztító telepek, Korszerű szennyvíztisztítási technológiák és bioszenzorok, Vízellátó rendszerek, Vízminőség-szabályozás).

A szimpózium másnapján, március 6-án a MaSzeSz JurTa és az IWA YWPs Austria közös szervezésében egy nemzetközi interaktív kommunikációs workshop került megrendezésre többségében magyar és osztrák, valamint néhány fő lengyel és szlovák fiatal, összesen 24 fő számára.

 

juniorP3050749small juniorP3050684small


MASZESZ - VÍZÉRTÉK SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség, valamint a WWF Világ Természeti Alap Magyarországi Alapítvány 2020 május 1 és október 31. között konzorciumban megvalósított Vízérték Szemléletformáló Programja során nem kisebb cél elérését fogalmaztuk meg, mint a víz értékének társadalmi tudatosítását, a települési vízgazdálkodás és az azt kiszolgáló infrastruktúra fontosságának, láthatóságának erősítését.
A VÍZÉRTÉK program fókuszában a lakosság vízértékkel, közműves vízellátással kapcsolatos tudásszintjének felmérése (országos 5000 fős reprezentatív kutatás), továbbá a víziközmű-szolgáltatást igénybe vevők ismeretanyagának fejlesztésére és a víziközmű-szolgáltatás jelentőségének hangsúlyozására irányuló, országos szemléletformáló-érzékenyítő stratégia kidolgozása állt.
A felmérésekre alapozott, társadalmi szemléletformálást célzó kommunikációs stratégia megállapításainak figyelembevételével, a lakossági kommunikáció aktív, sőt interaktív formájaként létrehoztuk a www.vizertek.hu microsite-ot. A weboldal célja a tipikus fogyasztói "félreértések, problémák" és a valós helyzet bemutatása, az adatvizualizáció (infografika) alkalmazásával a hazai vízhálózat és szennyvíztisztítás folyamatának bemutatása, valamint interaktív játékkal történő látogatói aktivitás ösztönzése volt.

 

 

HÍRCSATORNA MAGAZIN ÉS VÍZIPARI KÜLÖNSZÁM

A MaSzeSz szakmai lapjának, a Hírcsatornának széles körben történő terjesztésével (több mint kétezer szakemberhez juttatjuk el elektronikus formában) célunk, hogy hatékonyabban megszólítsuk a hazai települési vízgazdálkodási ágazat képviselőit, a víziközmű és vízipari cégeket, illetve a minisztériumokat és hatóságok mellett az önkormányzatokat és a témában érintett oktatási intézményeket.
Az aktuális járványügyi helyzet következtében elmaradó rendezvények és szakkiállítások, valamint az egészségügyi előírások betartása jelentősen megnehezítik a szakmai kapcsolattartást, miközben a víziközművek üzemeltetése és fenntartása folyamatos feladatot jelent.
A vízipari fejlesztéseket és termékbemutatást biztosító szakmai rendezvények elmaradása okán, a több mint 20 éve megjelenő Hírcsatorna magazin Vízipari különszáma azzal a céllal jelent meg, hogy elektronikus formában is támogassa a vízipari cégek információ áramlását, szakmai beszámolóinak terjesztését.
A Hírcsatorna lapszámai elérhetők honlapunkon: maszesz.hu/hircsatorna/aktualis-lapszamok 

 

 

Bízom benne, hogy aktvitásunk és ágazatért való elkötelezett tenni akarásunk kellő érv ahhoz, hogy tagságot vállaljon szervezete a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség tagjai körében, valamint reklám- és marketinglehetőséget lásson rendezvényeink és kiadványaink támogatásában!

Tetterőt és bizalmat kívánok a 2021. évre, és természetesen jó egészséget!

 

 

Üdvözlettel,

Sinka Attila
MaSzeSz főtitkár

 

 

A Szövetség korábbi szakmai beszámolói az alábbi linkeken olvashatók:

2019. évi szakmai beszámolója ITT

2018. évi szakmai beszámolója ITT

2017. évi szakmai beszámolója ITT 

2016. évi szakmai beszámolója ITT 

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói