Barion Pixel

Részt vettünk a Decentralizált Szennyvíztisztítási Konferencián

Az esemény időpontja:2024. július 12.

Harmadik alkalommal rendezték meg a Decentralizált Szennyvíztisztítás Konferenciát június 12-én Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karán (VTK).

Kovács Károly és Patziger Miklós is fokozott aktivitással vett részt a rendezvényen. Elnökünk moderálta a délutáni, alelnökünk pedig a délelőtt  megtartott előadásokat valamint a kerekasztal-beszélgetés során osztották meg  sokéves tapasztalatokon alapuló ismereteiket és észrevételeiket a decentralizált szennyvíztisztítás vonatkozásában.

A program az NKE VTK, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium (VVNL), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz), a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSZ), és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) szervezésében valósult meg.

A konferenciát, mely során sok érdekes előadást hallgathattunk meg a víziközmű ágazatban tevékenykedő szakemberek tolmácsolásában, Cimer Zsolt, a VTK dékánja nyitotta meg.

A plenáris ülés a konferencia fővédnöke V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium Víziközmű-ágazatért felelős államtitkárának Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések szerepe a hazai víziközmű ágazatban című előadásával vette kezdetét. Az államtitkár arról számolt be, hogy az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztések valósultak meg a hazai víziközmű kiépítését illetően, duplájára nőtt a szennyvíztelepek száma, a jövőben a 2000 lakosegyenérték alatti településekre kell nagyobb figyelmet fordítani. Egy olyan mintaprojekt összeállításáról is tájékoztatott az államtitkár, amely a helyben történő szennyvíziszap-kezelés megoldására irányul. Nagy Márk, a Belügyminisztérium Vízgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője pedig a 2000 fő alatti településeket érintő települési szennyvízkezelésről szóló 91/271/EGK irányelv várható változásairól adott átfogó képet.

Knisz Judit, a konferencia főszervezője, a VTK tudományos főmunkatársa előadásában az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések tisztítási hatékonyságáról, kutatási eredményeiről és a felhasználói tapasztalatokról számolt be.

A továbbiakban olyan témákat jártak körül a konferencia előadói, mint a szennyvíz-újrafelhasználás és az iszapkezelés kérdése, gazdaságosan fenntartható művek létrehozása, az egyedi kisberendezések üzemeltetési, karbantartási tapasztalatai, összahang a Víz Keretirányelvvel valamint az egyedi szennyvíztisztítási megoldások telepítési fázisai és hazai tapasztalatai.

A konferencia zárásaként a szakértők kerekasztal-beszélgetést folytattak az új jogszabályi keretek között történő decentralizált szennyvíztisztításról. Mindannyiunk érdeke a szennyvíz összegyűjtése és megtisztítása, amelynek módja a szakemberek és a jogalkotók közös gondolkodásán múlik – összegezték a szakmai diskurzus végén.

Az előadások PDF formátum ITT érhetőek el.

 

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba