Barion Pixel

Öveges József technikum látogatása az érdi szennyvíztelepen

Az esemény időpontja:2024. június 12.

Alább közöljük Sinkáné Farkas Mariann beszámolóját az Öveges József iskola környezetvédelmi technikus tanulói számára, a Szövetség közreműködésével szervezett érdi tanulmányi kirándulásról. Köszönjük dr Papp Máriának a szervezésben való aktív részvételt.

Az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. szennyvíztisztító telepén jártunk

Az Öveges József Technikum és Szakképző Iskola évtizedek óta foglalkozik középfokú környezetvédelmi képzéssel.A 2020-2021-es tanévtől kezdődően – az átalakított szakképzési rendnek megfelelően – iskolánkban a környezetvédelmi technikusképzés megújult. Az első két évben ágazati alapoktatásban részesülnek tanulóink, ahol még a szakmai képzés viszonylag kis órakeretben történik.

Tapasztalataink szerint a nyolcadik osztályból kikerülő gyerekek sok esetben közismereti tantárgyi hiányossággal érkeznek a középiskolába. Mind ezek mellett – iskolánk profiljának megfelelően – tanulási nehézségekkel küzdő tanulók is „koptatják nálunk az iskolapadokat”. Az első két évfolyamban tehát a gyerekek tudását egy szintre hozzuk, hogy a későbbi szakmai képzés során már ez ne jelentsen gondot. Természetesen szakmai tudásukat is megalapozzuk – jellemzően projekt rendszerű képzéssel.

Az első két évet ágazati alapvizsga zárja, mely egyben a továbbhaladás feltétele is. A következő három évben, mind óraszám, mind szakmai tárgyi tudás kialakítása tekintetében egy komoly ugrás következik képzésünkben.

A tizenegyedik évfolyam sikeres elvégzése után két hetes nyári szakmai gyakorlat következik, melynek megszervezése munkaközösségünk feladata.

A tizenegyedik osztályban a szakmai képzés gerincét a szennyvíztisztítás technológiájának a megismerése képezi. Erre – tanórai keretek között elméleti tudást közvetítve, valamint a digitális világ nyújtotta lehetőségeket (animációk, oktató videók) kihasználva.-ennek a tanévnek a végére már széleskörű rálátással bírnak tanulóink. Ezért találtuk hasznosnak azt, hogy az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. szennyvíztisztító telepén testközelben is megnézhessék a gyerekek azokat a műtárgyakat, amit eddig csak a tanteremben volt módjuk megismerni.

  1. június 11-én a tizenegyedikes környezetvédős tanulókkal felkerekedtünk, vonatra szálltunk, majd egy negyedórás gyaloglás után megérkeztünk a „telepre”. Rögtön a kapuban, a gyors fotózkodást követően, Varga Csaba telepvezető fogadott bennünket és az irodaépület tárgyalójába vezetett minket.

Itt egy másfél órás, ppt-vel támogatott előadást hallgattunk meg Garai György műszaki tanácsadó tolmácsolásában. Az előadás során áttekintettük a szennyvíztisztítás fokozatait, animációk és videók segítségével bepillantást nyerhettünk a technológiai folyamatokba, illetve a műtárgyak műszaki és technológiai paramétereit is ismertették velünk. Megtudhattuk azt is, hogy a szennyvíztisztítás klasszikusan ismert és tanított három fokozatát hamarosan egy negyedik fokozat is ki fogja egészíteni. Mivel a mikro műanyagok, a hormon- és gyógyszermaradványok egyre nagyobb koncentrációban mutathatók ki a szennyvizekben, ezért indokolt a három fokozaton keresztülvezetett vizet a fenti anyagoktól is megtisztítani és csak ezek után beengedni a befogadóba.

Az előadást követően a diszpécserközpont működéséről kaptunk tájékoztatást. Valós idejű események jelentek meg a paneleken, melyek alapján Érd, Diósd és Tárnok települések szennyvízelvezető hálózatán üzemeltetési, hibajavítási, karbantartási feladatok ellátásáról dönt a diszpécser, vagy bizonyos esetekben akár ő maga is közvetlenül be tud avatkozni a folyamatokba.

És eljött a nap várva várt „fénypontja”. Körbe vezettek bennünket a tisztítótelepen, ahol végre a maga valóságában tapasztalhatták meg a gyerekek, mekkora is egy ülepítő, milyen magas a tangenciális homokfogó, milyen szaghatások vannak, hogy néz ki egy rothasztó tartály, hogy néznek ki a szennyvízkezelés különböző pontjain vett minták.…

A szennyvízben talált „kincsek” is nagyon tetszettek a gyerekeknek. Például „valaki elveszítette a protkóját”, ami a szennyvízben kötött ki és a rácsokon fennakadva várta azt, hogy valaki megtalálja őt. Ezt a műfogsort a telep dolgozói múzeumi kincsként állították ki egy vitrinben. J

Szakmai programunk végét a labor meglátogatása jelentette, ahol részletes tájékoztatást kaptunk arról, hogy milyen mintavételi eljárásokkal jutnak a technológiai folyamat egyes állomásai során vízmintához. Milyen klasszikus és műszeres analitikai vizsgálatokat végeznek, milyen következtetéseket vonnak le az így nyert adatokból, melyek alapján akár az eleveniszap felesleg elvezetés szükségszerűségét is meg tudják határozni.

Összességében véve egy nagyon tartalmas és érdekes tanulmányi kiránduláson vehettünk részt. A gyerekek elmondása szerint az iskolában tanult szakmai tananyag és a telepen látottak, illetve hallottak alapján most állt össze a fejükben az egész szennyvíztisztítási technológia.

Ezúton itt és még egyszer szeretnék köszönetet mondani a telep minden munkatársának, akik lehetővé tették, hogy ezen a koranyári szép napon élményekkel és új szakmai ismeretek birtokában térhettünk vissza az iskolába.

Sinkáné Farkas Marian

Bp.2024.06.12.

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba