Barion Pixel

EWA konferencia Pulában: Csapadékvíz-tisztítás

A Szövetség képviseletében Dózsa Péter adott elő „A közlekedési területekről származó diffúz vízszennyezés megelőzése” címmel az EWA és a Horvát Vízszennyezés Elleni Társaság 4. közös konferenciáján, melynek témája:  Érzékeny és védett területek vizeinek védelme (International Conference WATERS IN SENSITIVE AND PROTECTED AREAS) volt.

Az érzékeny és védett területek nemcsak a természeti és biológiai sokféleségének védelme miatt, hanem a különböző emberi szükségletekhez kapcsolódó értékeik megőrzése szempontjából is fontosak. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az emberi tevékenységek és a drámai népességnövekedés nagymértékben súlyosbítja az éghajlat- és a földhasználat változásának a fizikai környezetre gyakorolt hatásait. Ez az emberi egészség és az ökoszisztéma-szolgáltatások romlásához, a víz, a talaj és a levegő szennyezéséhez, az éghajlati ciklusok egyensúlyának felborulásához vezet. Az elmúlt évtizedekben az olyan érzékeny és sérülékeny területeket, mint az árvízveszélyes folyók körüli termékeny talajok, a szikesedés vagy a túlzott kiaknázás által befolyásolt karsztvízbázisok, továbbá a trópusi ciklonok által veszélyeztetett tengerpartok, rendszeresen sújtották szélsőséges események, amelyeknek számos ágazatot érintő jelentős társadalmi-gazdasági és környezeti hatásai voltak.

Dózsa Péter előadásában a burkolt felületekre hulló csapadékvíz szennyeződései területén, a témával kapcsolatos nemzetközi kutatások bemutatásával ismertette a szennyezett csapadékvíz kezelésének módszereit, különös tekintettel az autópályákra, valamint a diffúz szennyezőanyagok gyors, szakszerű és hatékony eltávolítására szolgáló, meglévő vagy épített nyílt árkokban alkalmazandó berendezések használatára.

Felszólalásában kiemelte a MaSzeSz csapadékvizes munkacsoport tevékenységének fontosságát, a szövetség környezetvédelmi elkötelezettségét. Továbbá rávilágított azokra a sokoldalú megközelítésekre is, amelyek szükségesek a közúti forgalom szennyezés átfogó problémájának kezelésére, melyhez a tudományos, ipari, szövetségi szereplők aktív összefogása és együttműködése nélkülözhetetlen.

Ennek az összefogásnak, közös gondolkozásnak kiváló példája volt ez a nemzetközi esemény, hiszen öt tematikus terület és 54 résztéma mentén mutattak be a résztvevő szakértők egymással is összefüggő, a víz- és a biológiai sokféleség védelmét támogató megoldásokat, jó példákat.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a fenntartható, globális és regionális vízgazdálkodási, vízvédelmi és vízipari tevékenységünk mentén részt vehettünk ebben a nemzetközi párbeszédben.

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba