Barion Pixel

Energiahatékonyság a gyakorlatban – Szakmai Nap összefoglaló

Energiahatékonyság-fókuszú konferenciasorozatunk záró alkalmát, mely az elmúlt évek energiahatékonysági beruházásainak áttekintését célozta november 22-én tartottuk, az NKE Ludovika Campusában.

Az összefoglalót Diettrich Anna tollából olvashatjuk, aki a Ludovika Kollégiumot képviselte a rendezvényen. Az előadások az előadók neve alatti linken letölthetők.

A szakmai napon folyó eszmecsere ezúttal is Ilcsik Csaba, a Szövetség elnökségi tagjának, illetve a Waterscope Kft. ügyvezetőjének moderálása mellett zajlott.

Az eseményt Temesvári Péter előadása nyitotta meg, aki a Bácsvíz Zrt. fejlesztési és térinformatikai osztályvezetőjeként a telepek energiahatékonyságának egyes gyakorlati aspektusait tárta a közönség elé. A hatékonyabb működést és költségmegtakarítást a telepek fokozott energiatermelésének kiépítésével és a hozzá kapcsolódó mérési infrastruktúra fejlesztésével érik el. Emellett kiemelt szerep tulajdonítható az egyes fúró- és szivattyúberendezések cseréjének, amelyhez a VEF-2019, illetve a VÁRA-ÉMI-2020 pályázatból szereztek forrást. Az előadásban bemutatásra kerültek továbbá a szennyvíztisztitó telepek levegőztetésnek energiahatékony vezérlési lehetőségei, valamint a Kecskemét környékére tervezett telepek közötti sajátos energiaközösség/belső hálózat létrehozása, melyek segítségével a termelés és fogyasztás optimalizációja valósítható meg.

Nemes Tamás László, az E.ON Energiatermelő Kft. képviselője előadásában az úgynevezett rugalmas fogyasztói szabályozás konstrukcióját ismertette az érdeklődőkkel, amely lehetővé teszi az egyensúly megteremtését a villamosenergia-hálózat termelési és fogyasztási oldala között, ezáltal „talált pénz” típusú bevételt biztosítva a programban résztvevő vállalkozásoknak. A rugalmas teljesítményfelvételű fogyasztókkal is rendelkező iparágakban, megállapodás alapján az országos villamosenergia-hálózatban felmerülő túlfogyasztás esetén lehetővé válik egyes előre megjelölt fogyasztói eszközök lekapcsolása, vagy teljesítményének mérsékelése, ezáltal pedig a megbomlott egyensúly visszaállítható. A szerződés szerint a fogyasztó a racionális energiafelhasználás ellenértékeként szolgáltatási, illetve rendelkezésre állási díjra számíthat. A szakértő kiemelte, hogy az új szolgáltatás kitűnően alkalmazható akár a telepeken létesített átemelő, vagy szennyvízforgató szivattyúk esetében és messzemenően specifikálható fogyasztási korlátozás mértéke, időzítése.


Balogh Zsuzsanna, a TRENECON Kft. ügyvezető igazgatója a vízközművek energiahatékonysági fejlesztéseinek finanszírozási lehetőségeiről nyújtott tájékoztatást. Az előadás áttekintette a víziközmű-szolgáltatók általános pénzügyi helyzetét, illetve ezek zöld beruházási igényeinek összesített statisztikáját. Az előadás sorra vette a finanszírozás pályázati lehetőségeit. Az összefoglalás során kiemelt potenciállal jelent meg a KEHOP+ pályázat körforgásos gazdaságra építő második, illetve a megújuló energiagazdálkodást támogató negyedik prioritása. Az előadó ezt követően részletesen ismertette az ESCO típusú szerződéses konstrukciók által nyújtott előnyöket, továbbá hangsúlyozta az EKR-rendszer (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) keretében realizálható értékesítési bevételek meghatározó szerepét a finanszírozásban.

A szakmai nap résztvevői ezt követően egy általános összefoglaló képet kaphattak a víziközmű-szolgáltatás mai helyzetéről Dévai Henriett, az Energiaügyi Minisztérium Víziközmű Fejlesztési és Projekt Főosztály osztályvezetőjének tolmácsolásában. Elsőként bemutatásra került az ágazat tekintetében a minisztériumi munkamegosztás széttagolt struktúrája, az egyes szabályozási területek minisztériumi szintű kapcsolódási pontjainak azonosítása. Az előadás emellett betekintést nyújtott a kormány aktuális stratégiájába, melynek fő irányvonala az ivóvizek mennyiségi és minőségi szempontú mutatóinak javításában, valamint a vízveszteséget csökkenteni kívánó, átfogó rekonstrukciós program megvalósításában foglalható össze.

Ilcsik Csaba, a Waterscope Kft. ügyvezetője a hatékonyságnövelést a kistelepülések vízellátásának perspektívájából közelítette meg. A szakértő kiemelte a fizikai hálózati vízveszteség rendkívül magas arányát, illetve azonosította azokat a faktorokat, melyek képesek lehetnek a helyzet optimalizációját előmozdítani. A megtakarítási lehetőségek között említésre került többek között a csőhálózatban lévő lyukak feltérképezésének fontossága, vagy éppen a víznyomás csökkentése az éjszakai órában. Az előadás ezt követően a különböző digitális mérések és adatgyűjtések fontosságát hangsúlyozta ki, hiszen egy megfelelően integrált monitoring rendszer képes arra, hogy kistelepülési szinten leginkább elősegítse a gyors helyszíni beavatkozásokat, végső soron az energiahatékonyságot.

A szakmai nap záróelőadásában Orosz Norbert, a Kristály Kft. kereskedelmi részlegének vezetője a visszacsapó szelepek energiahatékonyságban betöltött szerepéről beszélt a Düker Solutions, illetve az EkoWodrol általuk forgalmazott technológiai megoldásain keresztül. Előbbi visszacsapó szelepek különleges tulajdonságát a speciális zománcbevonat adja, amely az oxigéndiffúzió megakadályozásával elkerülhetővé teszi a korrodálódást. Az utóbbi, úgynevezett golyós visszacsapó szelep a hagyományos technológiákhoz képest a golyó speciális elhelyezkedése miatt immáron képes a dugulásmentes működésre, méghozzá bármiféle zavaró hanghatás nélkül.

Dittrich Anna
Ludovika Collegium

Kapcsolódó anyagok

Hírcsatorna

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a webshopba