MASZESZ

Online kurzusok

A Portfólió szeptember 6-án a budapesti Marriot Hotelben fenntarthatósági konferenciát szervez, melyhez a MaSzeSz-t együttműködő partnernek kérte fel.   A rendezvény legfőbb célja, hogy a…

„Az üzemeltetéshez kapcsolódó anyag és energiaellátás” című webinárium az erőforrásellátás különböző aspektusait vette górcső alá a víz- és csatornahálózat az üzemeltetés biztonsága szempontjából. Tárgyalta a finanszírozási nehézségeket és megoldási lehetőségeket kínált.

 

A világ számos országát érintő egészségügyi vészhelyzet, a háborús szankciók világában nem újdonság, ha az ellátási láncok sérülékenységéről kell beszélnünk. Az alapanyaghiány, az ehhez kapcsolódó áremelkedés mindennapjaink része lett.

 

Az elhangzott előadások: 

 • Csörnyei Géza – Fővárosi Vízművek, üzemeltetési igazgatója előadása a "Szolgáltatási színvonal a beszállítói láncok és a rezsivédelem kereszttüzében" címet viseli.

 • Fábrik Tamás – TRV Zrt, műszaki igazgatója az Üzemeltetéshez kapcsolódó anyag és energiaellátási megoldásokról beszélt.
 • Molnárová Viktória – 2022. Junior Szimpózum nyertese - A biogáz jelenéről és jövőjéről tartott előadást a Dél-Pesti szennyvíztisztító telep gyakorlati példája alapján. A biogázról, mint energiaellátás részéről és annak energiabiztonsági kérdéseiről számolt be.
 • Czipri András és Raáb Gábor – DRV Zrt munkatársai az Új projektek tervezéséről és a megvalósíthatóságukat befolyásoló negatív és pozitív tényezőkről számoltak be.
  TothMolnarova.png
 • A webinárium megtekinthető az alábbi linken.
 •  . 
 • A progam letölthető
 • TothRaab.png
Rózsa Bálint MaSzeSz főtitkár rövid beszámolója az 2022 évi IFAT-ról.   A 2022-es IFAT 4 év szünet után Münchenben gyűjtötte újra össze, elsősorban Európa környezettechnológiával…

Hogyan változik a világ?

Mik a nemzetközi és hazai trendek?
Fogyasztók biztonsága = beszállítók biztonsága
Hogyan biztosítható az utánpótlás, az ellátás biztonság egyik kritikus eleme?
Mesterséges intelligencia használata a szivárgásvizsgálat területén.

 

„A települési vizgazdálkodás kritikus pontjai” című webinárium feltárja az ellátásbiztonság erős és gyenge pontjait.

Az ellátást egyszerre fenyegetik tervezhető, kiszámítható és kiszámíthatatlan veszélyek. Milyen erőforrásokra támaszkodhatunk ezek kezelésében, és milyen kockázatot jelent maga az erőforrásszűke?

 • Mik a szűkös erőforrások?
 • Milyen lehetőségeink vannak?
 • A webinárium programja alább letölthető.

Az online webinárium itt megtekinthető.

 

A webinárium kiemelt támogatója:

 

 

 


A webinárium témacsoport támogatója:

 

A MaSzeSz 2022. évi működésének támogatója:

 

HWP logo

 

A webinárium megkísérelt segítséget nyújtani az önkormányzatoknak és szolgáltatóknak a szegregált területek vízellátásának biztosításában.

Nemcsak bemutatta a problémákat, hanem műszaki és szolgáltatási megoldásokat is kínált a nehézségek kezelésére.

 

  •  - Vécsei László, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa körképet rajzolt a jelenkori magyarországi helyzetről.
  •  - Szolgáltatók bemutatják, hogy területükön milyen speciális problémákkal szembesülnek, és hogyan próbálják ezeket kezelni.
  •  - Bemutattunk egy magyar innovációt, mely műszaki megoldást adhat a hátrányos területek vízellátására.
  •  .

vécsei.png

Hisszük, hogy webináriumunkkal a hátrányos helyzetű térségekben nemcsak a műszaki, hanem az emberi problémák enyhítését is elősegítjük.

 

A webinárium Programja az alábbiakban letölthető.

 

A webinárium on-line megtekinthető ide kattintva.

 

 GécziÁ.png

 

Szeretnénk még több vízügyi szakember számára naprakész tudnivalókat közvetíteni.

Hirdetőink számára pedig lehetővé tenni a legszélesebb szakmai közönség elérését. Webináriumaink kivételesen hatékony hirdetési lehetőséget biztosítanak releváns termékek, technológiák megismertetésére, ezért ajánljuk kollégáink figyelmébe az alábbi csatolásban szereplő támogatói csomagokat.

 

 

 

A webinárium témacsoport támogatója:

 

vtkinnosystem.png

 

A MaSzeSz 2022. évi működésének támogatója:

 

HWP_logo3.jpg

 MASZESZ 2022. évi, 10 részből álló tudástranszfer programjának második webináriuma, kíváló előadók részvételével, az innováció fontosságáról és a cégek életében betöltött hajtóerejéről szólt. Az innovációs gondolkodás kialakításban, az innováció az ötlettől a megvalósításig való végigvitelében kaptak segítséget a résztvevők.

Kapcsolódjon a jövő generációjához! Tartson előadást iskolai osztályoknak a Fenntarthatósági Témahéten!   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben  2022. április 25. és 29. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet,…

„A legnagyobb értékünk és feladtunk, hogy a vízre ne problémaként, hanem inspiráló lehetőségként tekintsünk.”

Ifj. Chikán Attila

 

350 regisztráció, 260 résztvevő! Igazi tavaszi sikerként indul a MASZESZ 2022. évi, 10 részből álló tudástranszfer programjának első webináriuma, az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv (ITVT) szerepéről és követelményeiről.

Balatonyi

Balatonyi László, az OVF osztályvezetője, „A települések helye és szerepe a mai magyar vízgazdálkodásban - Az ITV szükségessége és a pályázati források” című előadásában a globális és lokális problémák bemutatásán túl felhívta a figyelmet az integrált vízgazdálkodás szükségességére. A települések 2/3 részében problémát okoz a víz hiánya, vagy többlete, így sürgető a stratégiák okos összehangolás. Az OVF gondozásában az ITVT-re már készültek mintatervek is.

Reich

Reich Gyula,  a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, a  „Települési  tervezés –  a víz szerepe a területfejlesztési és -rendezési tervezésben” című  előadásában rámutatott, hogy a  jelenlegi településfejlesztési eszközökben a víz szétaprózódottan van  jelen, nem használják ki a vízben rejlő lehetőségeket és  az ágazati stratégiákkal és programokkal együtt igen sok átfedés, párhuzamosság található.

Jancso

Jancsó Béla, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának  Elnöke, „Az ITVT tervezés módszertana, folyamata és a terv tartalmi követelményeicímű előadásában az ITVT tervezési határait, a tervkészítő feladatait, valamint a tervhez felhasználható adóforrásokat mutatta be. Az ITVT egyik kulcskérdését megvizsgálva bemutatta, hogy a településfejlesztés és a vízgazdálkodás hogyan kapcsolódik össze a ITVT keretén belül.

Nagy

Nagy Zsuzsanna, a  DHI Hungary Kft, ügyvezetője az „ITV ütemezése  és helye a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésben” című előadásában az ITVT és a Vízgyűjtőgazdálkodási tervek kapcsolódását  mutatta be, külön kitérve a tervezés ütemezésének fontosságára.

A  chat szobában írott vélemények azt  mutatták, hogy az ITVT jelentőségével és szükségességével a konferencia minden résztvevője egyetért, ám alaposan át kell gondolni a pályázati vonatkozásokat, az ITVT és a településrendezési terv kapcsolatát, időbeli ütemezését és finanszírozását. A MASZESZ, az OVF és Magyar Mérnöki Kamara, megköszönve a résztvevők aktív közreműködését, közös ajánlást készít a tervekkel kapcsolatos tartalmi, pályázati és jogszabályi elemekre.

 

A webinárium az alábbi linken visszakövethető:

https://vimeo.com/701206692

 

A 2022 évi webináriumokról itt talál további információkat.

 

A "települési vízgazdálkodás kihívásai"  webinárium témacsoport támogatója:

vtkinnosystem.png

 
A MaSzeSz 2022. évi működésének támogatója:

HWP_logo3.jpg

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával közös szervezésében 2022. március 22-én tartotta országos konferenciáját. Az online esemény a 2022-es…

A települések egyik legfontosabb kritikus infrastruktúrája a víziközmű. Vízérzékeny települések a közművek üzemének optimalizálásával jelentős energiamegtakarítást és vízveszteség csökkentést érhetnek el.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) és a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) célja, hogy a szakmagyakorlóknak átadja a legújabb, gyakran talán még hihetetlen ismereteket is! Ezért a MaSzeSz és az MHT közös webinárium keretében mutatja be a körkörös vízgazdálkodás kínálta lehetőségeket!

A települések egyik legfontosabb kritikus infrastruktúrája a víziközmű. Vízérzékeny települések a közművek üzemének optimalizálásával jelentős energiamegtakarítást és vízveszteség csökkentést érhetnek el.

A víziközmű szektorban működő szolgáltatókat az elmúlt években egyre több üzleti, fogyasztói, üzemeltetői kihívás éri, amik a korábbiaktól eltérően lényegesen gyorsabban jelentek meg, miközben a működésben lévő nyilvánvaló tartalékok eltűntek.

„Eljön az idő, amikor már nincs gazdasági értelme a „szokásos üzletmenetnek”, és a körforgásos gazdaság virágozni fog. Gondolkodásunk még gyerekcipőben jár, de most lépéseket teszünk…
Szeretettel várunk minden kedves szakmabeli fiatalt a 2021. szeptember 25-én megtartandó Junior Workshopunkra, ahol a tárgyalásokon és a szervezeten belüli konfliktusok kezelésén lesz a hangsúly.…
A víziközmű szektorban működő szolgáltatókat az elmúlt években egyre több üzleti, fogyasztói, üzemeltetői kihívás éri, amik a korábbiaktól eltérően lényegesen gyorsabban jelentek meg, miközben a…

Paradigmaváltás korszakát éljük! Új nézetekkel, fogalmakkal, szakkifejezésekkel találkozunk, feszegetve szakterületük, tudományunk határait. Újra tanuljuk a szakmánkat, értelmezünk új kifejezéseket. Igy ismerkedünk meg a digitális vízgazdálkodással, annak alapelveivel és a jó gyakorlatokkal.

A vízellátásért, a szennyvíz gyűjtésért és kezeléséért felelős víziközmű szolgáltatási szektor állapota válságosra kezd fordulni a fenntarthatóság, a működtethetőség, és a finanszírozás szempontjából.

Paradigmaváltás korszakát éljük! Új nézetekkel, fogalmakkal, szakkifejezésekkel találkozunk, feszegetve szakterületük, tudományunk határait. Újra tanuljuk a szakmánkat, értelmezünk új kifejezéseket. Igy ismerkedünk meg a digitális vízgazdálkodással,…

Fejlesztési projektek életciklusköltség-alapú előkészítése és értékelése
Költséghatékonyság, megfizethetőség, fenntartható finanszírozás szempontjai a fókuszban

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2021.évi működésünk támogatói