MASZESZ

  • Budapest, 2019. szeptember 12.

Vegyszerigény és vegyszeradagolás szabályozása az ivóvízellátásban és a szennyvíztisztításban Szakmai Nap

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2019. szeptember 12-i szakmai napján az ivóvízellátás és a szennyvíztisztítás során vegyszerigényeinek résztémakörökön átívelő megtárgyalásával kíván segítséget nyújtani a hazai üzemeltető gyakorlatnak.

 

Kellő felületességgel vegyszerigénynek tekintjük ezeknél a műveleteknél a levegő-, illetőleg oxigénadagolást kivéve minden egyéb segédanyagot, holott azoknál éppen az oxigén a technológiák meghatározó komponense, költségtényezője. A rétegvizeknél gyakori a vas, mangán és arzén valamilyen oxidálása. Különleges vegyszerigény jelentkezhet ipari vizeknél a vízlágyítás során is.


A szennyvíztisztításnál a finom lebegőrészek, és igény szerint a foszfor eltávolítására, valamint a szulfid kicsapását segítő koagulálószerek használata a leggyakoribb. A jobb nitrogéneltávolításhoz esetenként gyorsan hasznosítható szerves tápanyagot sem haszontalan adagolni. Az iszapülepedés javítására (fonalasodás csökkentésére) a szükség lehet fémsó kombinációkra, esetleg zeolit tartalmú koaguláns és iszapnehezítő anyag, vagy szélsőséges esetben klórtartalmú vegyszerek adagolására.


Vegyszerigény jelentkezik az iszaprothasztás folyadék és iszapfázisának a kezelésekor is. A nyersiszap elősűrítéséhez, s a rothasztás maradékának centrifugás víztelenítéséhez is polielektrolit adagolására, annak szabályozására van szükség.

 

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség ezúton tisztelettel meghívja Önt a Vegyszerigény és vegyszeradagolás szabályozása az ivóvízellátásban és a szennyvíztisztításban Szakmai Napra, melyen egyetemi oktatók, üzemeltetők, vízipari szakemberek mutatják be módszereiket, ismertetik gondolataikat.


A részletes program letölthető az oldal alján (Kapcsolódó tartalmak rész)


Jelentkezés: a kitöltött és cégszerűen aláírt Jelentkezési lap (letölthető az oldal alján (Kapcsolódó tartalmak) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre történő megküldésével.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 5. 


A rendezvény helyszíne: a MAKADÁM mérnök klub (1024 Budapest, Lövőház u. 37.) - A MAKADÁM mérnök klub tömegközlekedési csomópont közelében található, akár P+R parkoló igénybevételével könnyen megközelíthető.

 

 

A rendzvény Arany fokozatú támogatója:

Katalin Novum        unichem logo uj

 A rendezvény Ezüst fokozatú támogatója:

 

Donauchem logo

 

 A rendezvény Bronz fokozatú támogatója:

 

Bioszepkft

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói