MASZESZ

  • 2018. április 19.

Szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése szakmai nap

A szennyvíztisztítás energiaigénye a jelenlegi energiafelhasználásunk 2-4 százalékára tehető. Költsége alapvetően a tisztítás, a szennyezőanyagok kivonásának az energiaigényéből adódik, bár jelenleg a tisztítás eredményeként keletkező iszapmaradék elhelyezésének, esetleges újrafelhasználásának a költsége már megegyezik vagy akár meg is haladja az előzőt.


A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség április 19-én Szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése címmel szakmai napot tartott.


Költségcsökkentés döntően a vízben, és szennyezőanyagában rejlő energiák visszanyerésével (biometanizáció), hasznosításával lehetséges, de a részműveletek optimalizálásával is jelentős megtakarítás érhető el. Ez egyrészt a mechanikai, másrészt a kémiai és biológiai műveletek optimalizálását jelenti. A biológiai lépcső terhelésének az előülepítéssel történő csökkentése az első hatásos lépés, míg a biológiában történő levegőztetés a második. A jövőre nézve azonban a szerves anyag oxigénmentes metánná és széndioxiddá alakítása lehet az elérendő cél.


A tervezett szakmai nap ugyan a fenti intenzifikált denitrifikációknak csak az első lépéseit érintette, de érdekes kezdeményezéseivel mindenképpen a jövő hatékonyabb megoldásait célozta. Részben biotechnológiai módosításokat mutott be, részben a szennyvíz tápanyag tartalma hasznosításának az optimalizációját, ami egyidejűleg az üzemeltetés energiaigényének, költségének a csökkentését is eredményezi.

A részletes program letölthető az oldal alján (Kapcsolódó tartalmak rész).

 

Az elhangzott előadások megtalálhatóak a TUDÁSTÁR-ban.

 

 

Rendezvényünk ARANY fokozatú támogatója:

 

Bioclean     Nordic Water Silex logó

 

 

Rendezvényünk EZÜST fokozatú támogatója:

 

Sulzer Logo

 

 

Rendezvényünk BRONZ fokozatú támogatója:

Hach Lange

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói