MASZESZ

  • 2018. április 19.

Szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése szakmai nap

A szennyvíztisztítás energiaigénye a jelenlegi energiafelhasználásunk 2-4 százalékára tehető. Költsége alapvetően a tisztítás, a szennyezőanyagok kivonásának az energiaigényéből adódik, bár jelenleg a tisztítás eredményeként keletkező iszapmaradék elhelyezésének, esetleges újrafelhasználásának a költsége már megegyezik vagy akár meg is haladja az előzőt.


A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség április 19-re Szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése címmel szakmai napot hirdet meg a témában érdekelt üzemeltetők, tervezők, ipari szektor és hatósági szakemberek számára.


Költségcsökkentés döntően a vízben, és szennyezőanyagában rejlő energiák visszanyerésével (biometanizáció), hasznosításával lehetséges, de a részműveletek optimalizálásával is jelentős megtakarítás érhető el. Ez egyrészt a mechanikai, másrészt a kémiai és biológiai műveletek optimalizálását jelenti. A biológiai lépcső terhelésének az előülepítéssel történő csökkentése az első hatásos lépés, míg a biológiában történő levegőztetés a második. A jövőre nézve azonban a szerves anyag oxigénmentes metánná és széndioxiddá alakítása lehet az elérendő cél.


A tervezett szakmai nap ugyan a fenti intenzifikált denitrifikációknak csak az első lépéseit érinti, de érdekes kezdeményezéseivel mindenképpen a jövő hatékonyabb megoldásait célozza. Részben biotechnológiai módosításokat mutat be, részben a szennyvíz tápanyag tartalma hasznosításának az optimalizációját, ami egyidejűleg az üzemeltetés energiaigényének, költségének a csökkentését is eredményezi.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség ezúton tisztelettel meghívja Önt a Szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése Szakmai Napra.

 

A szakmai nap időpontja: április 19.


A részletes program letölthető az oldal alján (Kapcsolódó tartalmak rész).

 

Jelentkezéshez kérjük, a kitöltött és cégszerűen aláírt Jelentkezési lapot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldje meg.

Jelentkezési határidő: április 16.

 

A rendezvény helyszíne: Lurdy Ház, 1.emelet, 2. terem. (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.)
A Lurdy Ház felszíni parkolójában díjmentes a parkolás a Szakmai Nap résztvevőinek (a mélygarázsban történő parkolás önköltséges).

 

A konferencián való részvétel térítéshez kötött. A díj fedezi a helyszínbiztosítás és az ellátás (ebéd, illetőleg szünetekben kávé, víz) költségeit. A résztvevőknek utólag eljuttatjuk a konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát.

 

 

Rendezvényünk ARANY fokozatú támogatója:

 

Bioclean     Nordic Water Silex logó

 

 

Rendezvényünk EZÜST fokozatú támogatója:

 

Sulzer Logo

 

 

Rendezvényünk BRONZ fokozatú támogatója:

Hach Lange

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2018.évi működésünk támogatói