MASZESZ

  • 2018. május 3.

Fonalasodás, úszóiszap és lebegőiszap problémák szennyvíztisztító telepeken szakmai nap

Melyik szennyvíztisztítással foglalkozó szakember ne ismerné az úszóiszap, lebegőiszap, vagy habosodás jelenségét a szennyvíztisztítókon, és az ennek következtében előálló üzemeltetési problémákat, mint a rossz elfolyó szennyvízminőség és a többlet üzemeltetési költség egyértelmű jeleit. Ennek okát és gyakorlatban hasznosítható megoldási lehetőségeit járta körül a MaSzeSz szakmai napján.

 

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Fonalasodás, úszóiszap és lebegőiszap problémák szennyvíztisztító telepeken – okok és megoldások címmel szakmai napot szervezett május 3-án.


Az iszapszerkezet kedvezőtlen irányú megváltozása a fonalas baktériumok elszaporodása, vagy éppen ellenkezőleg, ezeknek a hiánya vezet az úszóiszap, lebegőiszap, habosodás megjelenéséhez az ülepítő medencékben, és ezzel egy időben az üzemeltetés szempontjából kedvezőtlen fejleményekhez.

De hogyan és miért változhat meg az iszapszerkezet? Hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni? Ha már fennállnak ezek a problémák, hogyan tudjuk ezeket orvosolni? Milyen technológiai lépéseket kell tennünk? Milyen vizsgálatokat végezzünk? Milyen vegyszereket alkalmazzunk? Melyek a hatékony mechanikai úszóiszap eltávolító berendezések? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a május 3-i szakmai napunk.

 

A részletes program letölthető az oldal alján (Kapcsolódó tartalmak rész).

 

Az elhangzott előadások megtalálhatóak a TUDÁSTÁR-ban.

Ismerje meg tagjainkat!

Célunk egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely lehetőséget biztosít az ismeretmegosztásra és gyakorlatorientált megoldások kidolgozására a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek együttgondolkodása révén.

Tagjaink

2020.évi működésünk támogatói